Věž nad řekou

V krajině šumavských hvozdů je hrad (..který se v zámek proměnil, jak se dozvíte cestou návštěvníků..), a k hradu patřící pozoruhodná gotická věž. Ještě o mnoho zajímavější, už od loňského roku, ji teď dělá dřevěné lešení které bylo zbudováno ve stylu lešení zobrazovaných již ve starověku (např. při stavbě babylonské věže), kterým se ve spirále vystoupí na její vrchol. Je to zaručeně nejvyšší 360^ pozorovací bod široko daleko. Ještě nad samou špici věže Jakobínky čnící tam byl zbudován tesařskou hutí Mistra Petra Růžičky středověký dřevěný jeřáb…

Pohled na tuto stavbu je dechberoucí!!

… inspirovaný prací Leonardovou a skutečného jeřábu užitého při stavbě kupole Santa Maria del Fiore (Florentského dómu) v Toskánsku, kterou provedl mistr Philippo Brunelleschi v letech 1420-1434. Jde tedy včetně dřevěného lešení o originální experimentální stavbu, nazvanou Brunelleschiho jeřáb.

Zajímá-li Vás tesařská tradice v Čechách, jistě víte, že Mistr Růžička má za sebou již několik světově ojedinělých projektů na kterých demonstroval funkčnost středověké stavební technologie pomocí účelově sestrojených dřevěných strojů a že také práce při výrobě jsou prováděny, v mezích možností toho kterého projektu, většinou původní technologií, tedy kmeny jsou opracovány pomocí seker a výroba spojů probíhá za použití dalších ručních nástrojů jako jsou dvoumužné a rozmítací pily, nebozezy, teslice, dláta atd. I konstrukce Brunelleschiho jeřábu a lešení kolem Jakobínky jsou vyrobeny starými postupy. V konstrukci najdete krom tesaných trámů také ručně rozmítaná prkna, spoje zajištěné dřevěnými klíny, lanové jistící prvky a kovářskou práci počínaje kovanými hřebíky v trámoví lešení, přes pásky šlapacího (a zároveň poběžného) kola a pojistným mechanismem u ovládání konče. Pouze část prken podlahy lešení byla doplněna ze standardní produkce pily. Stavba trvala 9 měsíců rozložených po úsecích do cca tří let. Jeřáb a lešení najdou využití při kamenické práci na opravě krakorců ochozu věže a její střechy.

Už když stoupáte kolem věže, vědomí, že jde o ruční práci jen s užitím dřevěných strojů, vám téměř 700m úsek zkrátí pozorováním detailů i opakujících se vzorů opravdu nevšední povahy (řešení spojů s dřevěnými klíny, napojení sloupů lešení zajištěné kovanými pásky, křížové výztuhy nebo snadno čitelné stopy po užitých nástrojích) a máte spoustu příležitostí pozorovat také nádhernou krajinu kolem, jen si vybrat kam zaostřit. Pak přichází úsek s ochozem lešení a vám se nad hlavami objeví poběžně pochozí kolo jeřábu vystrčené ještě o celý metr přes zábradlí horní plošiny. Následují dva žebříky umožňující dostat se na plošinu přímo k jeřábu. Ještě cestou ale můžete alespoň okem ocenit dvouramenný jeřáb, který byl použit na vytahování materiálu pro stavbu lešení a velkého jeřábu nad helmou věže. Fantastické.

Bylo skvělé být několik dnů při dokončovacích pracech a zkoušek zvedání i chodu jeřábu. Zlepšil jsem si své základy jištění na laně, učil se vykolíkovat kladku, nebo jeden z dnů strávil stavbou improvizované výhně a vytenčoval železné závlače.. Rozmanitost řemeslné práce mě samozřejmě velice baví. Hlavně jsem si ale mohl prohlédnout a obdivovat co několik velice zkušených tesařů započalo kácením vybraných stromů na stráni na dohled od Jakobínky. Smekám pánové! Je to naprostá paráda!!! Nejde ale jen o dojmy z místa a stavby. Mistr Růžička je muž, který přemýšlí o reálném užití dřevěných strojů v současné době. To má mít nejenom ekonomický smysl ,ale samozřejmě také ekologickou souvislost s využíváním zdrojů obecně a transportem materiálu. Nepočítá snad s tím, že každý, kdo by chtěl tuto technologii využít, by si mohl nechat stroj vytesat partou místních tesařů, ale zkušenosti, které získává umožňují přemýšlet v jiné rovině organizace práce při stavbě, kalkulaci energetické náročnosti zvoleného postupu a využití dřeva jako místně dostupného obnovitelného přírodního zdroje. Alternativa to je super! (Varování čistým teoretikům: Není potřeba se příliš zamýšlet nad situací, kdy náhle všichni všude najednou začnou používat dřevěné stroje, zatím 😀 )

Díky oběma mistrům tesařům za možnost být při tom!

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.